Mijn eerste trailwedstrijd met Darwin

Afgelopen weekend hebben Darwin en ik onze eerste gezamenlijke trailwedstrijd gelopen, de 18 kilometer bij het Vuurtoren trailfestival op Ameland. Nu was het voor ons allemaal de eerste keer op Ameland, dus we waren heel benieuwd. Nadat we vrijdag op een behoorlijk volle boot heen waren gevaren en in een stampvolle bus naar Hollum waren gereden hadden we slechts 2 dingen kunnen concluderen: Blijkbaar zijn er veel mensen die zo’n trailloopje op Ameland de moeite waard vinden, en Darwin heeft zich prima gedragen in de eerste keer openbaar vervoer.Darwin met routepijlOns appartement lag op 50 meter lopen van de start (toegegeven, Hollum is ook niet echt groot en dat gebeurt dus al snel), en tijdens onze eerste wandeling kwamen we al snel een deel van de route tegen. Die hebben we maar even gevolgd, parcoursverkenning is belangrijk 😉 Gezien zowel Stephan als ik met Darwin vrijwilliger zouden zijn op de dag dat we niet liepen hadden we ’s avonds nog een korte briefing en kregen we onze informatie. Ook Darwin werd officieel benoemd als vrijwilliger 🙂CAM01887

Zaterdag was voor Darwin en mij de grote dag, ik was heel benieuwd hoe hij het zou vinden en of we andere mensen niet tot last zouden zijn. Uiteraard konden we beiden de afstand goed aan, het is niet de bedoeling dat we moeten uitstappen omdat Darwin uitgeput is. Voor de start was hij wel wat opgewonden, maar dat lag wel in lijn der verwachting gezien de licht gespannen sfeer die er vaak hangt voor een wedstrijd. Na de start wilde hij alleen maar vooruit rennen en moest ik hem de eerste kilometer regelmatig corrigeren om te voorkomen dat hij zichzelf zou uitputten door aan de lijn te blijven trekken. Gelukkig was die opwinding tegen de tijd dat we bij de vuurtoren aankwamen alweer over, en konden we overschakelen op de gewone hardloop-modus.

Nu kregen we een leuk stukje door de duinen, constant duintje op-duintje af over goed beloopbare paden. Van dat mulle zand wordt ik vaak zo chagrijnig 😉 Gelukkig hadden we hier en daar een een poeltje langs het pad waarin Darwin even kon afkoelen, want de temperatuur was veel hoger dan verwacht (beter gezegd, er was zon terwijl volledige bewolking voorspeld was, jippie!). Eigenlijk liepen zowel Darwin als ik vrij ontspannen en rustig, alleen op de stukken strand wilde hij graag harder en spelen. Maar ach, hij wilde daar in ieder geval lekker doorlopen, dus dat deden we dan ook maar. Na een mul ruiterpad van 1,5 km (tsja, dat mulle zand moesten we toch ergens tegen gaan komen in de duinen) kwamen we al vrij snel bij de verzorgingspost op het strand aan. Water moest meneer niet, dus dat dronk ik maar op. De sportdrank daarentegen vond hij érg lekker, en ik weet dus hoe ik hem van de zomer aan het drinken moet krijgen als hij het zelf nog niet nodig vindt, hehe. Na iedereen gedag te hebben gezegd renden we nog even naar de branding toe (tsja, het moet wel leuk blijven toch?), om daarna onze weg richting het bos te vervolgen. Daar hadden we nog een ontzettend leuk en soms pittig stukje door het bos. Korte felle klimmetjes, leuke smalle paadjes, nog een klein lusje door het duin heen, en toen was het alweer bijna uit met de pret. Vlak voor de finishNog even de weg aflopen richting het centrum van Hollum, en de laatste 50 meter was Darwin nog te porren voor een eindsprintje. Ik denk dat hij het bier al kon ruiken!

Bier!

Tijdens het lopen en achteraf heb ik meerdere keren de vraag/opmerking gehad ‘dat hij dit zeker al vaak gedaan had?’. Gezien dit pas de eerste keer op een wedstrijd was ben ik echt super trots dat hij het heeft doen lijken alsof dit de normaalste zaak van de wereld voor hem is 😀 Ook heb ik een paar keer gehoord ‘Wat leuk, ik had *fikkie* ook wel mee kunnen nemen.’. Dat kan natuurlijk ook, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je echt samen loopt.

Dus hierbij wat tips voor het meenemen van je hond op reguliere evenementen:

  • BELANGRIJK! Vraag ruim van tevoren aan de organisatie of het toegestaan is om met hond te lopen. In sommige gebieden worden honden niet toegelaten, en sommige parcoursen lenen zich er ook niet goed voor. Of ze hebben gewoon geen zin in extra gedoe, respecteer dat, het blijft hún evenement. Neem de hond dan niet tóch mee om te kijken of je ermee wegkomt.
  • Zorg ervoor dat je zeker weet dat de hond de afstand aankan. Je staat toch raar te kijken als hij 5 km voor de finish weigert nog verder te lopen. Of erger nog, een hond die doorgaat tot hij er letterlijk bij neervalt!
  • Neem water en eten mee voor onderweg, en een drinkbakje. Bij een bekervrije trail heb ik sowieso mijn eigen bekertje bij me, en die deel ik dan gewoon met Darwin (dat zal niet iedereen doen, dat weet ik, hahaha).
  • Leer de hond zo veel mogelijk aan 1 kant te lopen, zodat de andere kant vrij blijft voor mensen die willen inhalen. Helemaal als ze niet zo’n fan zijn van honden zullen ze het waarderen ruimte te krijgen.
  • Pas je verwachtingen aan. Als je een PR of andere specifieke tijd wil lopen, laat dan lekker de hond thuis en ga presteren. Met hond loop je ontspannen en hou je het leuk voor allebei. Ga niet lopen pushen, maar ren lekker samen door een plas water langs de route om af te koelen!
  • Afhankelijk van het parcours kan het handiger zijn om achteraan te starten (wanneer de eerste kilometers veel brede paden hebben), of gewoon op de plek waar je verwacht te zullen lopen (bij smallere paden). Achteraan starten met hond is prettig omdat je niet zo hoeft op te letten in de meute, maar het inhalen op smalle paden is met een hond weer vele malen lastiger. En gezien ik persoonlijk dan ook weer niet van plan ben om 2x langer over een parcours te doen dan nodig is, start ik dan toch liever wat verder naar voren toe.
  • Houd de hond aangelijnd. Hoe goed hij ook luistert, het is (ook voor andere mensen) een veilig idee dat hij vast zit. Als je doodsbang bent voor honden wil je wel gewoon ontspannen je wedstrijdjes kunnen lopen, toch?
  • En voorkom verder op iedere manier mogelijk dat mensen last hebben van je hond. Zorg ervoor dat je eventuele ontlasting kan opruimen van het pad, dat hij niet als een malle de hele tijd blaft, dat de lijn geen obstakel vormt, etc. Je wilt natuurlijk wel dat je hond welkom blíjft… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s